Het verschil tussen traditioneel parket en lamelparket

Ruime keuze aan houtvloeren

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe houten vloer, heeft u ruime keuze aan verschillende houtsoorten, samenstellingen, afwerkingen en patronen. Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze tussen traditioneel parket en lamelparket. In dit blog vertellen we meer over de verschillen tussen deze twee parketsoorten.

Verschil in materiaal

Het grootste verschil tussen lamelparket en traditioneel parket, is het materiaal waaruit de vloersoorten gemaakt zijn. Wanneer we spreken over een traditioneel parket, dan hebben we het over een massief houten vloer. Dit is bij lamelparket niet het geval. Dat bestaat namelijk uit 3 verschillende lagen. Het gaat om een massieve toplaag, een middelste laag die gemaakt is van een mix van verschillende houtsoorten en onderin een dikke fineerlaag. Dit maakt dat lamelparket in een wat lagere prijsklasse valt.

Leggen van een parketvloer

Ook in de manier waarop de vloer gelegd wordt ziet u een verschil tussen traditioneel parket en het lamelparket. Een traditionele parketvloer heeft een gelijmde ondervloer. Hier bovenop wordt de houten toplaag gespijkerd. Vervolgens worden alle kiertjes en spijkergaatjes gestopt, en ten slotte wordt de vloer geschuurd en afgewerkt met een beschermende olie- en laklaag. Lamelparket is veel eenvoudiger te leggen. Die wordt namelijk zwevend gelegd. De vloer kan in de meeste gevallen in elkaar geschoven of geklikt worden. Dit maakt dat u lamelparket ook vaak gewoon zelf kunt leggen, in tegenstelling tot een traditionele parketvloer, wat u het beste aan een specialist kunt overlaten.

Werking van hout

Ten slotte willen we nog de werking van parket bespreken. Omdat hout een natuurproduct is, kan het gaan ‘werken’. Hiermee bedoelen we het ontstaan van kieren, naden of scheuren in de vloer. Omdat lamelparket gelaagd is, gebeurt dit minder dan bij een massief houten vloer. Toch is het effect ook bij lamelparket te zien, want het gaat nog altijd om een natuurlijke houtvloer. Om werking deels te voorkomen, is het slim om de luchtvochtigheid in de woning op peil te houden.
Gaat uw voorkeur uit naar traditioneel parket of lamelparket? Neem contact op en deel uw ervaringen!