Wat is een pergola?

Wat is een pergola? De pergola en haar functie

Wat is een pergola? In dit blog vertellen wij u over de pergola en wat deze voor uw tuin kan doen. De pergola is een bouwconstructie van palen met daarop een aantal dwarsliggende balken. De pergola is ideaal voor het achterste gedeelte van uw tuin, maar ook om aan uw huis vast te maken. Span er vervolgens een schaduwdoek omheen, zodat u in de zomer de schaduw kunt opzoeken.Met de pergola maakt u een ruime schaduwplek op uw terras. Ook kunt u de pergola op verschillende manieren versieren of bedekken.

De pergola optimaal benutten

Hoe kunt u de pergola optimaal benutten? Onder de pergola kunt u heerlijk zitten wanneer de temperatuur oploopt. De pergola zorgt tevens voor veel lichtinval van boven, wat meer ruimte kan geven. U kunt de bovenkant van de pergola met bladeren bekleden, maar u kunt ook kiezen voor houten palen, een schaduwdoek of een dak van kunststof. Kiest u voor een houten pergola? Dan geeft u uw tuin een natuurlijke uitstraling. Hout gaat tevens lang mee. Wilt u het hout bedekken? Denk dan aan een klimplant, zodat u fruit kunt telen op uw pergola, zoals kiwi’s of druiven. Wenst u een meer sierlijk effect? Ga dan voor klimrozen. Kiest u voor klimplanten? Dan moet u met enkele zaken rekening houden. De standaard hoogte van een pergola is doorgaans 2.30 meter. Groeien hier klimplanten overheen, dan zullen deze vaak al 50 cm naar beneden gaan hangen. Het is aan u of u dit mooi vindt, of dat u liever een andere bedekking wenst.

De pergola past altijd

U kunt een pergola ook gebruiken als overgang tussen twee tuindelen. Zo kunt u deze verbinden met een terras dat aan uw huis bevestigd is. Maakt u gebruik van een pergola, dan is een grote tuin geen vereiste. Een stadstuin is bijvoorbeeld vaak wat kleiner en omgeven door bebouwing. Dit zorgt voor meer inkijk. Liever meer privacy? Dan kunt u kiezen voor een pergola met een zeildoek. Om het geheel toch wat ruimer te laten ogen, kunt u de klimplanten laten groeien op verticale palen. Zo krijgt u een ruime en tevens hoge zithoek welke voorzien is van groen. Meer weten over de pergola? Raadpleeg een specialist!

Ga naar een specialist voor uw pergola

U weet inmiddels wat een pergola is en wat deze voor uw tuin kan betekenen. Ook een pergola laten plaatsen? Vraag om advies van een specialist. Deze kan u een gedegen advies geven aangaande uw situatie, zodat u straks de best passende pergola voor uw tuin kunt plaatsen. Bekijk via internet welke specialist zich bij u in de buurt bevindt en neem contact op.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.